01 september 2024

Continue koeling is essentieel voor de werking van het Porthos-netwerk

In april is Aannemingsbedrijf Van der Ven gestart met de realisatie van in eerste instantie het verleggen van de zeehavenkade en vervolgens de voorbereiding van de bouw van het koelwaterpompgebouw, als onderdelen van het Porthos-project. Als één van de vijf hoofdaannemers speelt Van der Ven een belangrijke rol in de realisatie van dit deel van de infrastructuur die zorgt voor de CO-reductie van de Rotterdamse industrie. Martijn Bot, technisch manager bij Van der Ven, benadrukt het belang van dit projectonderdeel: “Het koelwaterpompgebouw zorgt voor de continue koeling van de compressoren. Een essentieel onderdeel voor het slagen van dit bijzondere project dus.” 

In het compressorstation op de Tweede Maasvlakte komen de landleidingen samen die de CO2 onder lage druk aanvoeren. Drie compressoren verhogen de druk tot maximaal 130 bar voor verder transport naar het platform op zee. Bij dit proces komt enorm veel warmte vrij. Om de compressoren operationeel te houden, is constante koeling noodzakelijk. Bot: “De realisatie van een CCS-project is in Scandinavië al met succes toegepast, en nu voor het eerst op deze manier in Nederland. Het is dan ook een eer om hier een rol in te vervullen.”  

Multidisciplinair project
Wat betreft het koelwaterpompgebouw, is het de expertise van Van der Ven om het ontwerp tot een integraal en uitvoeringsgereed plan te ontwikkelen, waarin alle disciplines – maritiem, civiel, bouwkundig en werktuigbouwkundig – samenkomen. Civiele techniek en maritieme bouwkunde komen in dit deel van het Porthos-project bij elkaar. Daar komen dan werktuigbouwkunde en elektrotechnische installaties nog eens bij. Bot legt uit: “Onze brede expertise onder één dak is onze kracht als totaalaannemer. Dit vraagt om nauwkeurige coördinatie en onderlinge afstemming tussen de verschillende onderdelen van dit project.” 

Complexiteit in de samenhang
“Juist die complexe samenhang van al deze aspecten maakt dit project bijzonder voor ons. We passen geen nieuwe technieken toe, maar de onderlinge afstemming is cruciaal. De ervaring met de coördinatie van al deze disciplines maakt dat dit project ons perfect past.”  

Duurzaamheid en innovatie
Een aardig detail in het project is de visvriendelijke machine die het zeewater filtert. Het illustreert dat er oog is voor de natuur. “Kleine visjes die niet tegen de stroming in kunnen zwemmen, worden opgevangen en via een soort glijbaantje terug de haven in geleid,” vertelt Bot. 

Planning
De eerste fase van de werkzaamheden van Van der Ven omvatte de aanleg van een kademuur op de Tweede Maasvlakte, die onlangs werd opgeleverd. De volgende stap is de bouw van het koelwaterpompgebouw en de installatie van de benodigde apparatuur. “We verwachten deze zomer te beginnen met de daadwerkelijke bouw en streven ernaar het koelwaterpompgebouw eind 2025 op te leveren,” aldus Bot. 

Bijdrage aan duurzame toekomst
Bot besluit met een veelzeggende opmerking: “Porthos is een belangrijke stap richting CO-reductie. Hoewel we nog niet volledig kunnen vertrouwen op hernieuwbare brandstoffen, willen we toch duurzame stappen zetten. Met dit werk dragen we direct bij aan de CO-reductie van de Rotterdamse industrie en daarmee aan een duurzame toekomst.”