Offshore Pipeline Engineer
Over Porthos
Porthos is een project om CO2 van de industrie in de haven van Rotterdam te transporteren en op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee. De CO2 die door Porthos wordt getransporteerd en opgeslagen, zal door verschillende bedrijven worden afgevangen. De bedrijven gaan hun CO2 leveren aan een pijpleiding die door het Rotterdamse havengebied loopt. De CO2 wordt vervolgens op druk gebracht in een compressorstation waarna de CO2 via een offshore pijpleiding wordt getransporteerd naar een platform in de Noordzee, ongeveer 20 km uit de kust. Vanaf dit platform wordt de CO2 in een leeg gasveld gepompt. De lege gasvelden bevinden zich in een afgesloten reservoir van poreus zandsteen, meer dan 3 km onder de Noordzee. De verwachting is dat het project vanaf 2026 ongeveer 2,5 miljoen ton CO2 per jaar zal kunnen opslaan. Het Porthos-project bevindt zich in de uitvoeringsfase.
Porthos is een project van Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en EBN. In Porthos komen hun ervaring en expertise samen: Havenbedrijf Rotterdam vanuit de lokale situatie en markt, Gasunie met de ervaring van gasinfrastructuur en -transport, EBN met haar deskundigheid op het gebied van de diepe ondergrond en offshore infrastructuur.
Functiebeschrijving
Als Offshore Pipeline Engineer maak je deel uit van het Offshore team van Porthos, het projectteam dat verantwoordelijk is voor aanleg van de CCS transportleiding op zee. Je gaat het team in brede zin ondersteunen bij het uitvoeren en toetsen van ontwerpwerkzaamheden op de offshore pipeline. Je zorgt voor het ontwerp, neemt verantwoordelijkheid voor het ontwerp van het CO₂ offshore leidingsysteem. In het team werk je aan diverse fases vanuit de scope, naar detailontwerp tot en met realisatie en nazorg. Wanneer je dit werk uitbesteedt aan externe partijen, zoals een ingenieursbureau, zorg je ervoor dat hun werk aan onze kwaliteit- en veiligheidstandaarden voldoet. Ook weet je inhoudelijk mee te denken en ben je op de hoogte van diverse ontwerpnormen en weet deze te vertalen. De functie is voor 32 uur per week en voor de duur van één jaar. Werkzaamheden zijn in de regio Rotterdam; gedeeltelijk thuiswerken is in overleg mogelijk.
Functie-eisen
Om de functie te kunnen vervullen stellen we de volgende eisen aan de kandidaten:
- Je beschikt over afgeronde HBO+/WO-opleiding Werktuigbouwkunde of vergelijkbaar.
- Minimaal 8 jaar als (pipeline)engineer in het ontwerp of de aanleg van offshore-transportleidingen waarbij 3 jaar minimaal in het ontwerp van CO₂ offshoresystemen.
- Kennis van de NEN 3650/3651 serie inclusief relevante wet- en regelgeving en DNV-guidelines voor aanleg en beheer van CO₂ offshore-transportleidingen, evenals de sterktetechnische aspecten.
- Kennis van offshore-pijpleidingen en aanlegtechnieken, tracé-en haalbaarheidsstudies.
- Kennis van materiaalspecificaties voor pijpleidingen, appendages en afsluiters geschikt voor CO₂.
Persoonlijke eigenschappen:
- Je bent een technische vakspecialist die ingezet kan worden in een complex speelveld in een multidisciplinaire omgeving
- Je treedt op als engineer en bent toegankelijk en oplossingsgericht.
- Je bent analytisch, resultaat- en klantgericht en hebt een hoog veiligheidsbewustzijn.
- Je bent overtuigend en werkt nauwkeurig, met oog voor detail en volgens afgesproken procedures.
- Je hebt een politieke antenne en weet in het complexe speelveld de belangen van Porthos te behartigen.
- Je bent een teamplayer en brengt vanuit jouw expertise je kennis in het team in t.b.v. een teamsucces.
Wervingsprocedure
Porthos neemt mensen uitsluitend aan via inhuurbasis, waarbij het aanwervingsproces verloopt via een aanbestedingstraject, georganiseerd door het Havenbedrijf Rotterdam. Individuen hebben de mogelijkheid om zich in te schrijven en zichzelf aan te bieden als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) voor beschikbare vacatures. Een alternatieve benadering is om het aanmeldingsproces te laten verlopen via een erkende aanbieder/leverancier van tijdelijk werk, die reeds geregistreerd staat bij het Havenbedrijf Rotterdam. Klik hier voor de instructies om je in te schrijven. Reageren op deze functie kan tot 29 november, 9.00 uur.