Project
Porthos ontwikkelt een project waarbij CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven wordt getransporteerd en opgeslagen in uitgeproduceerde gasvelden onder de Noordzee.
De CO2 die door Porthos wordt getransporteerd en opgeslagen, wordt afgevangen door verschillende bedrijven. De bedrijven leveren hun CO2 aan een verzamelleiding van ruim 30 kilometer door het Rotterdamse havengebied. Het onshore leidingtraject zit vol met zogenaamde speciale kruisingen: leidingstrookkruisingen, wegkruisingen, horizontaal gestuurde boringen (HDD), open front boringen en een microtunnel. Vervolgens wordt de CO2 in een compressorstation op druk gebracht, die nodig is om de CO2 als gas te kunnen transporteren.
De CO2 gaat per onderzeese pijpleiding naar een platform in de Noordzee, circa 20 kilometer uit de kust. Het platform dat hier ligt wordt omgebouwd voor hergebruik door Porthos, om de CO2 in uitgeproduceerde gasvelden te injecteren. Deze gasvelden bevinden zich in een afgesloten reservoir van poreus zandgesteente, drie tot vier kilometer onder de Noordzee. Porthos gaat circa 37 Mton CO2 opslaan, dat is circa 2,5 Mton CO2 per jaar gedurende 15 jaar.
In oktober 2023 is de definitieve investeringsbeslissing voor Porthos genomen. Begin 2024 is de aanleg van de Porthos-infrastructuur gestart. Naar verwachting is het systeem operationeel in de loop van 2026.
Porthos is door de Europese Unie erkend als een Project of Common Interest. Dergelijke projecten verbinden de energiesystemen van EU-landen en kunnen profiteren van versnelde vergunningsprocedures en financiering. Kijk voor meer informatie op de pagina Projects of Common Interest van de European Commission.