13 mei 2024
Toegewijd aan veiligheid en samenwerking
Met elkaar veilige CO2-opslag realiseren, dat is de missie van Porthos. Dat betekent controle over je eigen veiligheid en die van anderen. Het project omvat een lang tracé en vele stakeholders. Op het land kruisen de Porthos-leidingen bruggen, viaducten, kanalen en de zeewering en ontmoeten ze tientallen kabels en leidingen om uiteindelijk te eindigen op ruim drie kilometer onder de Noordzee in een uitgeproduceerd gasveld. Het project omvat tal van uitdagingen, óók voor de HSE-experts van Porthos die zich dagelijks inzetten voor een veilige en gezonde werkomgeving.
Veiligheid voorop
Gerard Hölzken (HSE Manager) en Nick Spijkers (HSE Lead) zien er met hun team van veiligheidskundigen op toe dat de Porthos-medewerkers en de vijf hoofdaannemers de contracten en procedures naleven. Hierbij geven ze gevraagd en ongevraagd advies over Health, Safety en Environment. Hölzken: “De omvang van dit project brengt een groot aantal veiligheidsrisico’s met zich mee op uiteenlopende vlakken. Zo is er op projecten waarbij zo veel partijen zijn betrokken altijd spanning tussen planning, budget en veiligheid. Op veiligheid wordt snel ingeboet, terwijl dát voor Porthos de hoogste prioriteit heeft.”
Het begint met bewustwording
Veiligheid gaat veel verder dan alleen het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. In de eerste plaats gaat het over bewustwording. Spijkers: “Onze focus ligt op het creëren van een omgeving waarin opdrachtnemers hun werk zo veilig mogelijk kunnen uitvoeren. HSE moet léven binnen de organisatie. Zo hebben wij onder andere een Safety kick-off, een Safety Leadership Training en andere initiatieven georganiseerd om het belang van veiligheid te onderstrepen.” Hölzken vult aan: “Veel veiligheidsprogramma’s hebben betrekking op cultuur en leadership. Ze zorgen ervoor dat partijen elkaar opzoeken en elkaar wijzen op de gevolgen van hun gedrag. De risico’s liggen niet alleen in de techniek, maar ook in de wijze van samenwerken binnen Porthos, met onze opdrachtnemers en alle overige belanghebbenden. We zoeken structureel de samenwerking op en dringen er bij anderen continu op aan dat ook te doen om incidenten te voorkomen.”
Alle neuzen dezelfde kant op
Het motto van Porthos is iedereen gezond op het werk te ontvangen en weer gezond thuis te laten komen. ”Daar is een helder beleid voor nodig. Het vraagt bovendien om een cultuur waarin iedereen het recht en de plicht heeft om onveilige situaties direct bespreekbaar te maken. Als er toch een onveilige situatie ontstaat, moeten mensen de bevoegdheid hebben om het werk te stoppen en de situatie te melden. We streven ernaar dat zowel mensen binnen als buiten de Porthos-organisatie elkaar aanspreken op onveilig gedrag en onveilige situaties. Hiermee willen we ambassadeurs voor veiligheid creëren, die met hun medewerking overal en altijd alert zijn,” aldus Spijkers.
“Op het project zijn vijf hoofdaannemers aanwezig, die allemaal hun eigen onderaannemers meenemen. Dit betekent dat er straks een paar honderd mensen tegelijk aan het werk zijn op het tracé. En zeker als we kijken naar de bouw van het compressorstation en het koelwaterpompgebouw zijn dat veel mensen op een relatief kleine plot. Het is dan belangrijk dat voor het thema veiligheid alle neuzen wel dezelfde kant op staan.”
Veiligheidsbeleid inpassen in plaats van volledig aanpassen
”Wij geloven in het halen en brengen van veiligheid”, zegt Hölzken. “Hierdoor leg je dit belangrijke thema niet alleen op, maar laat je stakeholders van elkaar leren, de zogenaamde Learning Mindset. Een kruisbestuiving waar iedereen beter van wordt.” Spijkers illustreert dit aan de hand van een voorbeeld: “Eén van onze hoofdaannemers, Bonatti, heeft een coaching programma ontwikkeld op het gebied van HSE. We hebben Bonatti gevraagd om hier meer over te vertellen aan de overige aannemers. Mogelijk dat dit ook voor hen interessant is.”
Hölzken vult aan: “Je moet wel voorzichtig zijn om aannemers uit hun routine te halen. Wij contracteren deze specialisten omdat ze weten hoe het moet. Bij het vormgeven en uitvoeren van veiligheidsmaatregelen moet je heel goed afwegen wat je wilt aanpassen en de juiste balans vinden. Het is belangrijk dat je voor partijen concreet maakt hoe hun individuele veiligheidsbeleid binnen de visie van Porthos past.”
Bruggen slaan
“Een groot deel van ons werk”, vervolgt Hölzken, “bestaat in overdrachtelijke zin uit het slaan van bruggen, ontwapenen en het aangaan van de dialoog. Zo creëren we een cultuur waarin mensen fouten mogen maken. Door vervolgens te leren van deze fouten en anderen te laten leren van jouw fouten, ontstaat een sterke cultuur waar iedereen zich veilig voelt, psychologische veiligheid gebouwd op vertrouwen en een respectvolle constructieve kritische houding zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten.”
Bijdragen aan een mooier Nederland
Toen Porthos Hölzken enkele maanden geleden benaderde voor de functie van HSE Manager hoefde hij geen moment na te denken. ” Ik heb een enorme interesse in bedrijven die bijdragen aan de vergroening van Nederland. In Porthos vind ik de juiste combinatie van complexiteit, uitdaging en de mogelijkheid om bij te dragen aan een mooiere wereld.”
Spijkers herkent zich volledig in de beweegreden van Hölzken: “Het is bijzonder om bij dit unieke project betrokken te zijn en tegelijkertijd bij te dragen aan de vergroening van Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier substantieel bijdragen aan het versnellen van de voortgang richting de klimaatdoelstellingen.”
Lessons learned
Bij Porthos staat veiligheid hoog in het vaandel. Dit maakt dat het Porthos HSE-team continu bezig is met communiceren, faciliteren, uitspreken en luisteren. Hölzken: “Het verleden leert ons dat het bij grootschalige complexe projecten als Porthos belangrijk is dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Een open cultuur en eenduidige aanpak zijn hierin essentieel. Porthos, waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn, heeft nu één gezicht en stem nodig met één eenduidige aanpak op het gebied van HSE. Dat moeten we nu voor elkaar krijgen. Vanuit dat oogpunt komen de juiste aapjes op de juiste schouders. Veiligheid discrimineert niet. Een incident kijkt niet naar geslacht, leeftijd of nationaliteit – het gebeurt gewoon. Met een stevige HSE-cultuur en organisatie kunnen incidenten voorkomen worden. Daar is iedereen voor nodig, van de directie tot aan de pijpfitter buiten in het veld. Iedereen moet daar zijn rol en verantwoordelijkheid in nemen. Daarom”, zegt Hölzken, “is mijn persoonlijke lijfspreuk See it – Own it – Fix it!”
Spijkers: “Het is belangrijk dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en daarop acteert. Alleen sámen staan we hierin sterk. Durf mensen aan te spreken op hun gedrag en wijs ze op een veilige uitvoering. Veiligheid gaat verder dan je project alleen.”
Foto: HSE Lead Nick Spijkers (l) en HSE Manager Gerard Hölzken (r)